Het was een verrassend mooi en intens concert van de Arild Andersen Group op zaterdag 7 mei in het Tilburgse Paradox. De als nieuwe Noorse supergroep waarbij twee generaties samenkomen aangekondigde band overrompelde het publiek met twee lange hartstochtelijke sets. “Wij zijn net zo verrast over de muziek als jij bent”, zei de 76-jarige bassist. “Wij spelen ieder concert anders en onze improvisatie bepaalt iedere keer een andere uitkomst”.

It was a surprisingly beautiful and intense concert by the Arild Andersen Group on Saturday 7 May in Paradox in Tilburg. The band, announced as a new Norwegian supergroup where two generations come together, overwhelmed the audience with two long passionate sets. “We are as surprised by the music as you are,” said the 76-year-old bassist. “We play every concert differently and our improvisation determines a different outcome every time”.
 
Håkon Mjåset Johansen
SUPERGROEP

Zijn nieuwe 100% Noorse groep bestaat sinds 2018, “maar daar hebben we door de corona nog niet veel concerten mee gedaan”, aldus de sympathieke Andersen. Sinds maart van dit jaar hebben ze weer wat gespeeld. Hij speelt voor de eerste keer in Paradox en kan zich ook niet herinneren weleens in het Bimhuis te hebben gespeeld. Met slagwerker Håkon Mjåset Johansen (46), pianist Helge Lien(47) en sopraan- en tenorsaxofonist Marius Neset (37) werd er in Tilburg doorlopend geïmproviseerd met sublieme overgangen en verfrissende wendingen. Tussen de muzikanten bleef een voortdurende dialoog aanwezig en de muziek balanceerde onwankelbaar tussen romantische en melancholische melodieën, sereen en verhalende experimenten en opgewekte fusion rockjazz. Combineer dat met een vleugje volksmuziek, prikkelende ritmes plus de suggestie van bergen, fjorden, gletsjers en watervallen het wijdse en je hebt bijna het recept voor Noorse jazz. De hoeveelheid en de verhouding van de ingrediënten bepalen de smaak.

His new 100% Norwegian group has been around since 2018, «but we haven’t done many concerts with it because of the corona», according to the sympathetic Andersen. They have been playing again since March of this year. He is playing in Paradox for the first time and cannot remember ever having played in the Bimhuis. With percussionist Håkon Mjåset Johansen (46), pianist Helge Lien (47) and soprano and tenor saxophonist Marius Neset (37) there was continuous improvisation in Tilburg with sublime transitions and refreshing twists. An ongoing dialogue between the musicians remained and the music balanced unshaken between romantic and melancholic melodies, serene and narrative experimentation and cheerful fusion rock jazz. Combine that with a touch of folk music, tantalizing rhythms plus the suggestion of mountains, fjords, glaciers and waterfalls on the wide and you have almost the recipe for Norwegian jazz. The amount and proportion of the ingredients determine the taste.

 
 
Arild Andersen
 

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *