Stort og flott

Av: TOR HAMMERØ

PUBLISERT 19.06.12 12:47

Arild Andersen
Celebration
ECM/Grappa/Musikkoperatørene

I forbindelse med ECMs 40 års jubileum i 2009, fikk den skotske mestersaksofonisten Tommy Smith en idé om å arrangere noe av musikken som hadde blitt unnfanga under ECM-paraplyen for storband. Storbandet han hadde i tankene var Scottish National Jazz Orchestra som han hadde stifta i 1995. Solisten han ville ha med seg var superbassist Arild Andersen som har vært forbundet med ECM helt siden starten i 1969.

Smith og Andersen har samarbeida lenge i Andersens trio med trommeslager Paolo Vinaccia. Smith vet dermed bedre enn de fleste hvilken enorm solist Andersen er og hvilken varme det er i uttrykket og tonen hans. Han mer enn ante hvilken perfekt solist Andersen ville være i en slik setting.

 

Låtene de to plukka ut var Dave Hollands «May Dance», Jan Garbareks «Molde Canticle, Part 1», Chick Coreas «Crystal Silence», Trygve Seims «Ulrikas Dans», Andersens «Independency, Part 4» og Keith Jarretts «My Song». De nyskrevne arrangementene er gjort av Christian Jacob, Smith, Makoto Ozone, Seim og Øyvind Brække, Mike Gibbs og Geoffrey Keezer. Fantastiske komposisjoner av store komponister og nydelige arrangement av unike arrangører er det vi blir servert.

Den 23. juli fjor – dagen etter – spilte Arild Andersen, Tommy Smith og Scottish National Jazz Orchestra på Moldejazz. Det som skulle bli en musikalsk fest av de sjeldne fikk usedvanlig mørke skyer over seg – tankene til alle både på scena og i salen var helt andre steder. Derfor er det ekstra hyggelig å høre musikken, her fra en konsert i Glasgow i oktober 2010, i en helt annen sinnsstemning.
Storbandet låter fint med en glitrende trommeslager i Alyn Cosker i fyrrommet og Andersen og Smith er solister av det kalibret som trenges for å løfte denne musikken som vi i stor grad har sterke bånd til fra originalene.Verken Arild Andersen eller Tommy Smith har noe som helst å bevise lenger. Vi vet at de er musikanter i verdensklasse og heller ikke denne gangen skuffer de. «Celebration» har blitt en hyllest av både musikken, ECM, Arild Andersen og Tommy Smith.

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *